Menu

 

Drodzy Goście!

Chcielibyśmy Was serdecznie powitać w Naszej Restauracji zapraszając jednocześnie w kulinarną podróż przez Podhalańskie Smaki.

Proponujemy kuchnię, która jest połączeniem Góralskiej Tradycji przyrządzania potraw z awangardową oprawą.

 

NOWOŚCI

  • Sałatka z zapiekanym kozim serem, pieczonymi buraczkami i granatem
  • Mix sałat z kurczakiem w sosie miodowo-musztardowym, podawany z grzanką czosnkową
  • Kawa mrożona z lodami i bitą śmietaną
  • Herbata zimowa (z cytrusami, miodem, korzeniem imbiru, goździkami i cynamonem)
  • Rozmarynowe marzenie z malinami (rozgrzewająca herbata z malinami, rozmarynem, czerwonym pieprzem, grejpfrutem i cytryną)
  • Herbata góralska z rumem
  • Kwas chlebowy
  • Piwa: Jabłonowo, Raciborskie, Miłosław, Opat, Żywiec APA, Żywiec Białe, Żywiec Saison, Okocim Pszeniczne, EB Premium, Leżajsk Chmielowe Pils
  • Cydr

ZAKĄSKI

  • Tatar z polędwicy wołowej z całym wachlarzem dodatków
  • Góralski moskol z masłem czosnkowo-ziołowym lub bryndzą
  • Smażony oscypek z boczkiem
  • Smażony oscypek z brusznicami
  • Chleb z naszym smalcem i ogórkami kiszonymi
  • Śledź w oleju

ZUPY900w_57738964cdf55

  • Borowikowa z całych kapeluszy z domowymi kluseczkami
  • Kociołek kwaśnicy na gęsinie z ziemniaczkami
  • Domowy rosół z makaronem, aromatyzowany lubczykiem
  • Kociołek tatrzański (zupa gulaszowa) z kluseczkami
  • Żur juhaski z białą kiełbasą i chrzanem podawany z ziemniaczkami
  • Barszcz czerwony z uszkami z grzybami
  • Barszcz czerwony solo

DANIE GŁÓWNE

W cenie dań głównych jeden dodatek do wyboru: ziemniaki puree, ziemniaki opiekane, ziemniaki z wody, kasza, góralskie kluski “Hałuski”, kopytka, ryż lub frytki

  • Polędwica wołowa z dodatkiem oliwy z oliwek
  • Schab z kostką, z duszonymi na maśle kurkami z dodatkiem cebulki i zielonej pietruszki900w_5773892ac71f5
  • Tradycyjny chrupiący kotlet schabowy, u nas posypany oscypkiem
  • Delikatny schab, nadziewany polską śliwką i morelą, w lekkim sosie
  • Pierś z kurczaka grillowana ze szpinakiem i serem
  • Kaczka na złocisto (połówka), z soczystymi jabłkami z dodatkiem brązowego cukru i cynamonu
  • Golonka przednia gotowana w aromatycznym rosole i opiekana na grillu, podlewana bogatą ilością piwa z musztardą i chrzanem
  • Baranina w dzikich ziołach z sosem śmietanowym
  • Karkówka marynowana w czosnku i winie, duszona na wolnym ogniu, podawana w sosie z suszonymi pomidorami i kaparami
  • Żeberko wieprzowe duszone z dużą ilością piwa, miodu i musztardy
  • Pstrąg tęczowy „po młynarsku” z masłem czosnkowym z dodatkiem białego wina
  • Filet z pstrąga podawany z gotowanymi warzywami i ziołowym vinaigrette
  • Filet z łososia z grubym czarnym pieprzem, z dodatkiem miodu

TYLKO W „POLANACH”

  • Tarta podhalańska z bryndzą i buncem mała/duża
  • Tarta ze szpinakiem z serem feta i przyprawami mała/duża
  • Domowe pierogi z gęsiną
  • Tradycyjne pierogi ruskie900w_577389364d099
  • Pierogi z owocami sezonowymi z dodatkiem bitej śmietany
  • Placek “Polany” – gulasz wieprzowy z tradycyjnym moskolem, posypany tartym oscypkiem
  • Naleśniki ze szpinakiem zapiekane z serem dojrzewającym i orzechami

MENU DLA DZIECI

  • Bulion z kluseczkami  
  • Pomidorowa z ryżem lub makaronem
  • Pierś z kurczaka panierowana z frytkami lub ziemniaczkami i surówką z marchewki
  • Delikatne pulpeciki w sosie koperkowym z ziemniakami puree i surówką
  • Naleśniki z serem i bitą śmietaną

SURÓWKI

  • Bar sałatkowy (własna kompozycja)
  • Kapusta zasmażana
  • Sałatka “Polany” mix sałat z bryndzą, delikatnym vinaigrette, posypana struganym oscypkiem
  • Mix sałat z kurczakiem w sosie miodowo-musztardowym,podawany z grzanką czosnkową
  • Sałatka z zapiekanym kozim serem, pieczonymi buraczkami i granatem

 DODATKI

  • Ziemniaki puree z dodatkiem lekkiej śmietanki
  • Rumiane grule opiekane ze skwarkami
  • Kartofelki z wody z koperkiem
  • Kasza gryczana okraszona boczkiem
  • Góralskie kluski kładzione “Hałuski”
  • Kopytka jak u Mamy
  • Ryż
  • Frytki
  • Inne dodatki (ketchup, musztarda, chrzan, brusznice, masło czosnkowe)

 DESERY

  • Mrożony torcik bezowy z bitą śmietaną malinami i brzoskwiniami
  • Mus czekoladowy na wiśniówce z malinami
  • Szarlotka podawana na ciepło z gałką lodów waniliowych
  • Szarlotka podawana na ciepło
  • Puchar lodowy z bitą śmietaną i sosem czekoladowym

Zapraszamy i życzymy smacznego!